Jeg fik i sidste uge en god ide. Vi skulle til fætter/kusine fest i weekenden, og hver gren har en kage med. Mine gode ide bestod så af, at jeg da selvfølgelig skulle have en ribskage med. Så inspireret af min hindbærkage og Frk. Jensens citronfromage, gik jeg dagen før festen i gang med at finde på en ny opskrift. Den havde bare at blive god, for tid til at bage en ny havde jeg altså ikke.

2015-08-17 14.43.17Ud af opskriften er der nok dej til en springform på 24 cm, samt en halv bradepande.

Kage

Det skal du bruge:

100 g. smeltet smør

400 g. sukker

2 æg

400 ml. sødet ribssaft Se min opskrift på ribssaft

500 g. hvedemel

3 tsk. natron

2 tsk. vanilje

Sådan gør du:

1. Tag det smeltet smør og pisk det sammen med sukkeret.

2. Tilsæt 2 æg, og pisk det sammen.

3. Hæld nu de 400 ml sødet ribssaft i, og pisk det til en ensartede masse.

4. Tilsæt 500 g. hvedemel, 3 tsk. natron og 2 tsk. vanilje, og pisk det sammen, til det ligner en almindelig kagedej.

5. Smør formen med lidt margarine, og kom et lag dej i på ca. 3,5-4 cm.

6. Kom kagen i en forvarmet ovn på 170°. Springformen skal have ca. 15 minutter, mens bradepanden skal have ca. 25 minutter.

7. Når kagerne er kølet helt af, tages de ud af deres forme, og toppen skæres af, så kagerne er flade på begge sider.

Ribsfromage

Det skal du bruge:

15 stk. husblas

10 æg

250 g. sukker

6,25 dl. piskefløde

5 dl. sødet ribssaft

Sådan gør du:

1. Læg husblasen i blød i koldt vand i ca. 10 min. Det er vigtigt at du ligger et stykke husblas, i skålen med vand af gangen.

2. Pisk æg og sukker sammen til en luftig masse.

3. Klem vandet af husblassen, og smelt den over et vandbad, i en skål med 5 spsk. ribssaft.

4. Når husblassen er smeltet, tages den af vandbladet, og resten af ribssaften tilsættes i en tynd stråle, mens der røres kraftigt med en gaffel. (Det er vigtigt at ribssaften er helt afkølet)

5. Ribssaften med husblassen, tilsættes under omrøring til æggemassen.

6. Nu skal ribsfromagen have lov til at hvile, indtil husblassen begynder at stivne, og du kan trække striber i den.

7. Piskeflødes piskes til flødeskum i en skål.

8. 1/3 del af flødeskummet vendes forsigtigt rundt i æggemassen.

9. Når dette er blandet helt sammen, tilsætter du det til skålen med flødeskummet, og vender det forsigtigt rundt, til dette også er blandet helt sammen.

10. Nu skal ribsfromagen oven på kagerne. Det er en fordel af placere den runde kage, på det fad den skal serveres på, da den bliver en smule sværere at flytte til sidst. Vær opmærksom på, at hvis fadet du sætter den på ikke er helt flad, vil springformen ikke slutte tæt til dens kanter.

11. Sæt den rengjorte ring fra springformen, rundt om kagen. Sæt et stykke kageplast eller bagepapir imellem ringen og kagen. Spænd ringen ind, og hæld et lag ribsfromage på.

12. Kagen fra bradepanden kommer tilbage i dens rengjorte bradepande, og der hældes et lag ribsfromage på.

13. Film nu begge kager med vita wrap eller sæt låg på, og kom dem i køleskabet.

Ribsgele

Det skal du bruge:

2 dl. sødet ribssaft

4 stk. husblas

Sådan gør du:

1. Når ribsfromagen er stivnet, skal der ribsgele oven på den runde kage. Der kunne i princippet også godt komme oven på kagen i bradepanden, men da den skal portion anrettes, frygter jeg at gelen vil gå i stykker, eller blive flosset når der skal skæres i den, og den skal jo gerne se pæn ud, når den bliver serveret.

2. Læg husblasen i blød i koldt vand i ca. 10 min. Det er vigtigt at du ligger et stykke husblas, i skålen med vand, af gangen.

3. Klem vandet af husblassen, og smelt den over et vandbad, i en skål med 2 spsk. ribssaft.

4. Når husblassen er smeltet, tages den af vandbladet, og resten af ribssaften tilsættes i en tynd stråle, mens der røres kraftigt med en gaffel. (Det er vigtigt at ribssaften er helt afkølet)

5. Nu skal den tynde gele bare hældes oven på kagen, som herefter pakkes sammen igen og kommer i køleskabet.

Pynt

Det skal du bruge:

150 g. hakket mørk chokolade

Ribs

Blade fra ribsbusken

Flødeskum

Chokoladegitter:

Til den runde kage, lavede jeg et chokoladegitter til at ligge oven på kagen. Jeg tog et stykke bagepapir og lagde det oven på et bageunderlag, hvor jeg har mål på. Alternativ kan man inden man begynder at bage, tage sin springform og tegne en cirkel på bagepapiret. Herefter er det bare at:

1. Smelte 2/3 af chokoladen over et vandbad.

2. Når chokoladen er smeltet, tages den af vandbadet. Det resterende chokolade tilsættes og du skal nu røre det rundt indtil det hele er smeltet.

3. Kører du den ægte Mette Blomsterberg stil, laver du selvfølgelig et cornett af bagepapir. Jeg, derimod, kommer min chokolade i en lille frysepose, og klipper et lille hul i et af hjørnerne i bunden.

4. Sprøjt chokolade ud på modsatte side af bagepapiret, end der hvor du har tegnet din cirkel. Når den er tegnet med chokolade, skal der laves en masse streger inde i cirklen på kryds og tværs, så det hele bliver forbundet. Jo flere streger du laver, jo nemmere er den at få af bagepapiret uden at den knækker.

5. Når du er færdig med at tegne, skal chokoladen stivne. Til de chokoladegitter jeg lavede til mine firkantede kager, er fremgangsmåden den samme, og det er selvfølgelig smartest at have gjort klar til dem også, når chokoladen nu er smeltet. I stedet for at tegne en rund ring på bagepapiret, havde jeg her lavet linjer der angav højden. Skal de være helt ens, kan man selvfølgelig tegne præcis det mønster man gerne vil have.

Servering

Vent med at anrette, indtil kagen skal serveres.

Den runde kage:

1. Fjern ringen fra springeformen fra kagen.

2. Tag forsigtigt kageplast/bagepapir af.

3. Fjern forsigtigt bagepapiret fra chokoladegitteret, og placerer den oven på kagen. Til dette kan det være en fordel at være to, men man kan sagtens selv gøre det.

4. Placerer et par rengjorte blade fra ribsbusken, samt et par stilke med ribs på midten af kagen.

Den firkantede kage:

1. Den yderste kant skæres af, hele vejen rundt om kagen, med en meget skarp kant, så fromagen ikke bliver ødelagt. Det er nødvendigt at tørre kniven af engang imellem.

2. Skær kagen ud i firkanter i den størrelse du ønsker. Den første er lidt svær at få op, men de andre kommer ganske let.

3. Placer kagerne på et fad, eller tallerkner.

4. Kom flødeskummet i en sprøjtepose, og tilsæt en lille fin flødeskumsdut til hver kage.

5. Sæt et chokoladegitter i hver kage. Det skal forsigtigt presses ned i ribsfromagen, da flødeskummet ikke kan holde det.

6. Slut af med at komme et ribs oven på flødeskummet foran chokoladegitteret.

God arbejdslyst og velbekomme

2015-08-17 14.41.30

Jeg fik stor ros for kagen, både for dens udseende og smag. Jeg var også selv godt tilfreds, og synes at den var blevet rigtig lækker. Mon ikke det er en kage, der skal bages når ribssæsonen igen kommer, for i år er der ikke flere ribs i haven.

Hvis du mangler et kagefad at servere din flotte ribskage på, så kan du lave et selv. Se mit tidligere indlæg for inspiration

Billederne er venligst udlånt af min søster Lenette.

 

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *